ZERDE TARİFİ
Zerde
Türk sosyal hayatında zerde özellikle kına gecesi ve düğünlerde misafirlere sunulur. Kına gündüz veya gece olur. Zerdeli pilav ikram edilir. Okuyucu lakaba göre kapı kapı gezip herkesi düğüne çağırır. Mesela, Kütahya da herkes düğün evine elinde bavullarla gider. Gelinle birlikte oğlanın ve kızın yakın çevresi yeni gelinler ağır elbiselerini giyerler. Kayınvalide gelinine “ ağırını giy emi” der. Bu geline verilen değeri gösterir. Akşam, geceden sonra kızın yakınları toplanır. Et yemekleri, sarmalar, yapılır. Kayınvalide, oğlan evinin çok yakınları kızın saçına eline ayağına kız kınası yakarlar. Ertesi gün gelin dinlendirilir. Oğlana da oğlan kınası hazırlanarak bahçede kına yakılır. Kınalarda zinide nohutlu pilav ve yanında zerde olur. Bazı düğünlerde zerde pilavın yanına değil üstüne dökülür. Çorba olarak mercimek çorbası verilir. Kınada gözleme ve haşhaşlı pide de ikram edilir.