KABAK TATLISI TARİFİ
1 kilo soyulmuş balkabağı
3 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
servis için;
kaymak
kıyılmış ceviz içi
tahin
Eğer vaktiniz varsa Akşam kabakların üzerine şekeri ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Hiç su ilave etmeden sabaha kadar bekleyin ve sabah kabağı kendi suyu ile pişirin.
Kabak Tatlısı
İsmet Zeki Eyuboğlu, "Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü"nde (s.358), 'kabak' sözcüğünün geçmişin Türkçesinde de var olan 'kapamakla ilgili' 'kabağ' sözcüğünün 'kapalı olan, kabukla kuşatılmış olan' anlamında 'kabak'a dönüştüğünü ve anlam genişlemesiyle bilinen sebzenin adı olduğunu belirtiyor.
Selçukluların Anadolu'ya gelmeden önce tanıdıkları bir sebze de kabaktır. Zira kabak ziraatının daha XI. yüzyılda yapıldığı ve Türklerin, o çağda kabak tarlası için kabaklık terimini kullandığı biliniyor. Anadolu'ya geldikten sonra da çeşitli türlerde kabak yetiştirilmiştir. Mevlana'nın şu beyti, bize bu türlerden biri olan asma kabağının yetiştirildiğini gösterebilir: ”Böylesine bir topluluğa kabak geldi çattı da ipe tırmandı; nerden gördü, nerden bildi, nerden öğrendi bunu? O, çıkıp giden, uzayıp ağan ipi verenden bildi, ondan öğrendi” Kabağın kimi zaman raks ve sema sırasında kullanıldığını görüyoruz. “ … fakat şurası gariptir ki sizin müritler boş kabaklarla raks ediyor, bizim dostlarsa dolu kabakla sema yapıyor.” Ayrıca şarap için oyulup kadeh olarak da kullanıldığı anlaşılıyor. “ ardından kadeh geliyor, şarap kabağı geliyor.”