SUCUKLU YUMURTA TARİFİ
4 adet yumurta
12 dilim kasap sucuğu
1 yemek kaşığı tereyağı
Sucuklu Yumurta
YUMURTA
Meyve suları, pekmez, sirke, meyve kuruları, bal, yumurta, tuz, biber Karahanlılar dönemi mutfağına dair bilinenlerdir. Hayvancılığın bu kadar önde olmasından ötürü sözü edilen hayvanlardan elde edilen et, süt ve süt ürünleri Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemi mutfağının önemli bir yanını oluşturmaktaydı. Et Anadolu Selçuklu mutfağında hemen her sofrada bulunurdu. Koyun ve keçinin bu coğrafyada oldukça verimli olması et ve süt fiyatlarının da ucuz olmasını sağlamıştır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra tavuk, horoz, ördek ve kaz gibi kümes hayvanlarının etleri ve yumurtaları da tüketilirdi. Ayrıca bu dönem mutfağında av hayvanları ve balıklar da önemli bir besin kaynağı olarak mutfaklardaki yerini almaktaydı. Avlanan hayvanlar İslam dininin etinin yenilmesine izin verdiği keklik, bıldırcın, geyik ve ceylan gibi hayvanlardan oluşmaktaydı. Türk milletinin hayat tarzında İslam’a girdikten sonra giyim, eğlence, sanat, mutfak gibi kültürün her alanında bir İslamlaşma başlamıştır. Bunlar arasında Ramazan ayının son derece üstün bir yeri bulunmaktadır. Ramazan ayının dini ve sosyal hayatımızda yoğun yaşanmasından dolayı, kültürel hayatımızın şekillenmesinde de büyük rol oynamıştır. Ramazanı her yönüyle resmi bir yapıya büründüren ise Osmanlı olmuştur. İftar sofraları, ziyaretler, sahura kadar geçen zaman ve diğer bütün faaliyetler Osmanlı tarafından kurallarla belirlenmiş ve hiçbir şey keyfiliğe bırakılmamıştır. Orucun nasıl açılacağı ve sofrada neler olacağı hep özel kurallara bağlıydı. Ramazan gelince Osmanlı sarayında diğer günlere oranla daha hareketli günler yaşanırdı. Oruçlar tutulur, hatimler indirilir ve davetler sıklaşırdı. Sarayda ve bütün şehirde ramazanlardaki beslenme alışkanlıkları diğer aylardan farklı olurdu. Sarayda, özellikle son dönemlerde Ramazan mutfağının en önemli başlama yemeği soğanlı yumurtaydı. Sarayda yemeklerden sonra protokol sırasına uygun buhur suyu ve şerbet ikram etmek bir gelenekti. Buhur suyu; sarı sandal, buhr-u meryem, ham öd ağacı, kalebenk, aselbent, kırmız, lotur, çögen tohumu, susam kökü, misk, çiçek suyu, gül suyunun belirli bir zaman kaynatılmasıyla elde edilmekteydi. Suyun süzülmüş beyaz kısmı padişaha, geriye kalan diğer devlet adamlarına süslü kâselerle sunulurdu. Ramazan ayında saraydan devlet bürokrasinden birine buhur suyu gönderilmesi, her Ramazanın on beşinde yapılması gelenek haline gelen Hırka-i Saadet töreni için davetiye yerine geçerdi.
Yumurta, Türk mutfağında bir çok yemek türünde kullanılmaktadır. Ayrıca, sucuklu, pastırmalı, peynirli vd. gıdalarla birlikte hazırlanmaktadır. Sucuk, pastırma, peynir çok eski zamanlardan beri Türk sofrasında bulunan hayvanî gıdalardır. Kümes hayvanlarından elde edilen yumurta ile soralara daha lezzetli çeşitler kazandırılmıştır. Pastırma hakkında kuru fasulye tarifinde bilgi verildiği için burada anlatılmayacaktır.