background

Sucuklu Yumurta Tarifi

Sucuklu Yumurta Tarifi

Sucuklu Yumurta Tarifi

SUCUKLU YUMURTA TARİFİ

4 adet yumurta
12 dilim kasap sucuğu
1 yemek kaşığı tereyağı

  • bakır bir sahanda tereyağını eritin ve yanmadan içine sucukları ilave edin.
  • Sucukları önlü arkalı kurutmadan hafifçe kızartın.
  • Sucuklar kızardığında yumurtaları ekleyip dilediğiniz ölçüde pişirip servis edin.


Sucuklu Yumurta

YUMURTA 

Meyve  suları, pekmez,  sirke, meyve kuruları, bal,  yumurta, tuz, biber Karahanlılar dönemi mutfağına dair bilinenlerdir. Hayvancılığın bu kadar önde olmasından ötürü sözü edilen hayvanlardan elde edilen  et,  süt ve  süt ürünleri Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemi mutfağının önemli  bir yanını  oluşturmaktaydı. Et  Anadolu  Selçuklu  mutfağında  hemen  her sofrada bulunurdu. Koyun ve keçinin bu coğrafyada oldukça verimli olması et ve süt fiyatlarının da ucuz olmasını sağlamıştır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra  tavuk,  horoz,  ördek  ve  kaz  gibi  kümes hayvanlarının  etleri  ve  yumurtaları  da tüketilirdi.  Ayrıca  bu  dönem  mutfağında  av  hayvanları ve  balıklar da  önemli  bir besin  kaynağı  olarak mutfaklardaki  yerini  almaktaydı. Avlanan  hayvanlar  İslam dininin etinin  yenilmesine  izin  verdiği  keklik,  bıldırcın,  geyik  ve  ceylan  gibi hayvanlardan oluşmaktaydı. Türk milletinin  hayat  tarzında  İslam’a  girdikten  sonra  giyim,  eğlence,  sanat, mutfak  gibi  kültürün  her  alanında  bir  İslamlaşma  başlamıştır.  Bunlar  arasında Ramazan  ayının  son  derece  üstün  bir  yeri  bulunmaktadır. Ramazan  ayının  dini  ve sosyal hayatımızda  yoğun  yaşanmasından  dolayı,  kültürel hayatımızın şekillenmesinde  de  büyük  rol  oynamıştır.  Ramazanı  her  yönüyle  resmi  bir  yapıya büründüren  ise  Osmanlı  olmuştur.  İftar  sofraları,  ziyaretler,  sahura  kadar  geçen zaman ve diğer bütün faaliyetler Osmanlı  tarafından kurallarla belirlenmiş ve hiçbir şey keyfiliğe  bırakılmamıştır. Orucun  nasıl  açılacağı  ve  sofrada  neler  olacağı  hep özel  kurallara  bağlıydı.  Ramazan  gelince  Osmanlı  sarayında  diğer  günlere  oranla daha  hareketli  günler  yaşanırdı.  Oruçlar  tutulur,  hatimler  indirilir ve  davetler sıklaşırdı. Sarayda  ve  bütün  şehirde  ramazanlardaki  beslenme  alışkanlıkları  diğer aylardan  farklı  olurdu.  Sarayda, özellikle  son  dönemlerde Ramazan mutfağının  en önemli  başlama  yemeği  soğanlı  yumurtaydı.  Sarayda  yemeklerden  sonra protokol sırasına  uygun  buhur  suyu  ve şerbet  ikram  etmek  bir  gelenekti.  Buhur  suyu;  sarı sandal,  buhr-u  meryem,  ham  öd ağacı,  kalebenk,  aselbent,  kırmız,  lotur,  çögen tohumu, susam kökü, misk, çiçek suyu, gül suyunun belirli bir zaman kaynatılmasıyla elde edilmekteydi. Suyun süzülmüş beyaz kısmı padişaha, geriye kalan diğer devlet adamlarına  süslü kâselerle  sunulurdu.  Ramazan  ayında saraydan  devlet bürokrasinden birine buhur suyu gönderilmesi, her Ramazanın on beşinde yapılması gelenek haline gelen Hırka-i Saadet töreni için davetiye yerine geçerdi.

Yumurta, Türk mutfağında bir çok yemek türünde kullanılmaktadır. Ayrıca, sucuklu, pastırmalı, peynirli vd. gıdalarla birlikte hazırlanmaktadır. Sucuk, pastırma, peynir çok eski zamanlardan beri Türk sofrasında bulunan hayvanî gıdalardır. Kümes hayvanlarından elde edilen yumurta ile soralara daha lezzetli çeşitler kazandırılmıştır. Pastırma hakkında kuru fasulye tarifinde bilgi verildiği için burada anlatılmayacaktır.