CACIK TARİFİ
1 kilo süzme yoğurt
1 kilo çıtır salatalık
1 yemek kaşığı kuru nane
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş dövülmüş sarımsak
kaya tuzu
Üzerine zeytinyağı ve kuru nane ekleyerek servis edin
CACIK
1- Aksaray Ovası dolaylarında biten bir otun adı.
2- Sulandırılmış yoğurda hıyar doğranıp sarmısakla tad verilen bir tür yiyeceğin adı.
"Yurt dışında bir ülkede bir yabancı aile. Türk kültürünü seven, ona hayran bir ailedir. Bu aile bir gün o yörede bulunan Türk diplomat ve memurlarını eve yemeğe davet etmiş. Evin hanımı o gün bir de Türk yemeği yapmış ve konuklara bunu bir sürpriz olarak ikram edecekmiş. Yemekler yiyilip içilirken sıra Türk yemeğine gelmiş. Masanın ortasına büyük bir tencere içinde “Cacık” getirmişler. Sonra onları kaselere koyarak konuklara ikram etmişler. Konuklar Türk yemeği olarak ikram edilen cacığı görünce gülüşmeye başlamışlar. Çünkü cacık, bir yemek değil, yemekte bir salata, garnütürdür. Bu inceliği yabancı hanım bilmediği için onu Türk yemeği olarak ikram etmiş."
Türk mutfağından büyük ölçüde etkilenen Pakistan mutfağında kebap, köfte, helva yoğurt, cacık, turşu gibi daha pek çok yemek Türkçe isimlerle bilinmekte ve yapılmaktadır. Tandır usulü et pişirme, eti pilav ile birlikte hazırlamak gibi Türk yeme pişirme usulleri Pakistan mutfağında yoğun olarak görülmektedir.
Türk edebiyatında Âşıkların dile getirdikleri yemek konulu şiirlere “sımâtiye” denmiştir. Halk edebiyatının en önemli özelliklerinden biri, hemen hemen her konuda söylenmiş destanlarının bulunmasıdır. Yemek destanları yani sımâtiyeler de bunlardan biridir. Sımâtiyelerde geçen gıda isimleri arasında cacıkta zikredilmektedir