background

Sanat ve Kültür Sarayı

Sanat ve Kültür Sarayı

Sanat ve Kültür Sarayı

Sanat ve Kültür Sarayı

Eskişehir son çeyrek asırdaçok büyük değişim yaşamıştır. Bulunduğu lokasyonda çevre illere kıyasla muazzambir gelişme göstermiş, adeta çevre illerin tatil beldesi, ihtiyaçlarınıkarşıladıkları büyük şehri haline gelmiştir. Ekonomik ve ticari alanlar yanındaşehrin en büyük gelişme sahalarından birisi kültür sanat olmuş, yıllar içindeulusal ve uluslararası alanda etkin pek çok kültür sanat merkezi, topluluğuşehirde hizmet verir olmuştur.

Birçok kültür sanatmerkezinin yer aldığı şehirde en dikkat çeken yerlerden birisi Sanat ve Kültür Sarayı olmaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı olarak da adlandırılan merkez bir tiyatrosalonuna ve bir opera salonuna ev sahipliği yapmaktadır. Her iki salonda dayılın hemen her günü çeşitli etkinlikler yer alarak Eskişehirliler buradaunutulmaz anlar yaşamaktadır.

Sanat ve Kültür Sarayı tam donanımlıbir sanat merkezidir. Sadece tiyatro ve opera için değil konser salonu, sergigalerileri gibi farklı etkinlikler için de merkez kullanılmaktadır. Daha öncekiyönetim tarafından düğün salonu olarak planlanan ve yapımına başlanan Sanat veKültür Sarayının projesi Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen döneminde değiştirilmiş vegünümüzdeki haline evrilmiştir. Tesiste bugün başlıca şunlara ev sahipliğiyapmaktadır:

·        Şehir Tiyatrolarınınoyunlarına,

·         Senfoni Orkestrasının konserlerine, 

·        Şehir Operası’nın temsillerine,

·        Uluslararası EskişehirFestivali’ne,

·        Uluslararası Çocuk Tiyatrosufestivallerine.

Sanat ve Kültür Sarayı Özellikleri

Sanat ve Kültür Sarayı özellikletiyatrosu ve opera salonuyla öne çıkmaktadır. Tiyatro salonu 570 kişiliktir. Busayede yerel, ulusal ve uluslararası birçok etkinlik buradagerçekleştirilebilmektedir. Opera salonu döner platformlu olup 480 kişiliktir. Aynışekilde opera salonunda da yılın farkı dönemlerinde birçok etkinlik yapılmakta,ulusal ve uluslararası gruplar sahne almaktadır.

AslındaEskişehir’de yerleşik sahne ve müzik sanatları kurumlarına sahip olma arzusu1960’lara uzanmaktadır. Bu yıllarda çeşitli kişiler Eskişehir’in çeşitli kültürsanat mekanlarına sahip olması gerektiğini öne sürmüşler, bunun için mücadelevermişlerdir. Sanatın gücünü bilenlerce verilen bu mücadeleler yıllar içindemeyvesini vermeye başlamış, Büyükşehir belediyesine ait 3 tiyatro, bir opera vesenfoni orkestrası olmak üzere çeşitli semtlerde ayrı ayrı beş salonaçılmıştır. Sadece belediyeye ait yine beş sanat galerisi açılmıştır.

Şehirdetiyatro ve senfoni orkestrası çok büyük çalışmalara imza atmışlar, kısa süredegıptayla bakılan kültürel ve sanatsal dinamikler haline gelmişlerdir. Böyle birşehrin gelişmesi gerektiği ve tiyatro ve senfoni olmadan şehrinbüyüyebilmesinin mümkün olacağı; fakat düşünce ve ufuk açısından gelişemeyeceğidüşünülmüştür. Böyle bir düşüncenin gelişme nedeniyse tiyatronun, senfonikonserlerinin, güzel sanat galerilerinin büyük bir potansiyel barındırmasıdır.Sahne, tiyatro ve müzik sanatları, görsel sanatlar, plastik sanatlar toplumunher açıdan gelişmesine katkı vermektedir. Bu yönüyle Sanatve Kültür Sarayı Eskişehir’deçok güçlü bir yere sahiptir.

Sanat ve Kültür Sarayı Nerede? NasılGidilir?

Sanat ve Kültür Sarayı Eskişehir’inmerkez ilçelerinden birsi olan Tepebaşı sınırları içinde yer almaktadır. Kültürmerkezinin açık adresi Mamure İsmail Gaspıralı Cd.No:1 26120 Tepebaşı / Eskişehir şeklindedir. Oldukça merkezi bir lokasyonda yeralmaktadır. Bu sayede ulaşımı çok rahattır. 

Sanatve Kültür Sarayı’na toplu ulaşım araçlarıyla ve hususi araçlagidilebilmektedir. Şehir içi otobüsleri ya da tramvayı kullanarak tesise çokrahat ulaşabilirsiniz. Hususi aracınızla geldiğiniz taktirde otopark mevcuttur.Bulunduğunuz yerden herhangi bir harita uygulamasına, Google HaritalaraEskişehir Büyükşehir belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı yazarak ya daaçık adres bilgilerini girerek yol tarifi alabilirsiniz. İster şehir içinden istersenizşehir dışından çok rahat tesislere ulaşabilirsiniz.