background

Gıda İsrafını Önlemek

Gıda İsrafını Önlemek

Gıda İsrafını Önlemek

Eskişehirli Ayten Usta Yeni Uygulama İle Gıda İsrafına Dur Diyor

Yol üstündeki bir petrol istasyonunda restoran açarak yolculuğuna başlayan Ayten Çetin, gıda israfını önlemek için yeni bir uygulama başlattı. Metro’nun Gurme Kutuları ile restoranda yemeğini bitiremeyenler artık kalan yemeklerini rahatlıkla evlerine götürebilecekler.

Emekli öğretmen Ayten Çetin’in gastronomi dünyasındaki ilgi çekici hikayesi herkese örnek olacak cinsten. Gıda israfını azaltmak için Metro Gıda Hareketi’ne katılan ve Gurme Kutusu uygulamasını başlatan Ayten Usta, 2007 yılında başlayan yolculuğunu anlattı. Çetin, "Şirketimizi emekli olduktan sonra eşimle kurduk. Önce küçük bir şirkettik, bugün ciromuz 40 milyon lirayı aştı. Birlikte çalıştığımız 95 arkadaşımız var. Yol üstü lokantamızı ilk açtığımızda, elimizdeki malzemeye göre şekillendirmiştik. Sonra açtığımız şehir içindeki Ayten Usta Gurme Lokantamızı kurarken ise, restoran binamızın müteahhitliğini de biz yaptık. Depolama, yiyecek işleme ve pişirme alanlarımızın işlevsel olmasına dikkat ettik. Restoran işletmeciliğinde işin başında olmazsanız işleriniz yürümüyor. Biz de her anında işin başında bulunmaya çaba gösteriyoruz. Diğer önemli nokta ise yeme içmede lezzet standardizasyonu. Eğer bugün yediğiniz yemeği, yarın farklı bir lezzette yiyorsanız, o restoran kaliteyi yakalayamamış, yemeklerini standardize edememiş demektir. Biz, yemeklerimizi her zaman aynı lezzette sunacak bir standartlaşmayı yakalamaya çok gayret ediyoruz" dedi.


"Türkiye’de de yaygınlaşmasına yardım etmekten mutluluk duyuyoruz"

Ayten Çetin, müşterilerinin ağız tadını önemsediği kadar gelecek nesillerin de bu lezzetleri tatması için sürdürülebilir projeleri takip ediyor. En son Metro Gıda Hareketi’ne dahil olan gurme restoranı Ayten Hanım’ın konuya verdiği önemin bir göstergesi. Metro’nun İstanbul’da başlayan projesinin İstanbul dışındaki ilk restoranı olmasının da gurur kaynağı olduğunu belirten Çetin, "Metro üreticiler ve üretici örgütleriyle doğrudan çalışarak gıda kayıp ve atıklarının önüne geçmek için bir platform oluştururken, bizim de içinde olduğumuz HORECA sektörünü bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Gıda kayıplarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunda oluşturdukları farkındalığı gördük. Bu projeye Metro Gıda Hareketi adını vermişler ve biz de bu hareketin İstanbul dışındaki ilk temsilcisi olmak istedik. Onlar da bize ‘Metro Gurme Kutuları’ adını verdikleri kutulardan gönderdiler. Müşterilerimize, sipariş verip tüketemedikleri ürünleri bu kutulara koyup eve götürmeleri şansını sunuyoruz. Tabakta kalan yemekleri paket yaptırarak, bu ürünlerin çöpe gitmesine engel olup bu yemekleri bir başka bir öğünde tüketebilir ya da hayvan dostlarınızla paylaşabilirsiniz. Yurtdışında çok uygulanan bu alışkanlığın Türkiye’de de yaygınlaşmasına yardım etmekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.