ZERDEÇALLI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet kereviz sapı
2 yemek kaşığı tereyağı
7 su bardağı su
1 tatlı kaşığı zerdeçal
kaya tuzu
Zerdaçallı Mercimek Çorbası
Mercimek de Türkler tarafından eskiden beri tanınmaktaydı. başlangıçta mercimeğe yasımuk veya yesimuk dedikleri görülüyor. Mercimek sözünü batıya doğru kaydıkça daha çok benimsediler ve bunu geliştirdiler. Selçuklular Anadolu‟ya gelmeden önce Bizansın, Anadolu‟nun batısında, sarı mercimek yetiştirdiği bilinmektedir. Selçuklular döneminde de ziraatı yapılan mercimek, bazen fareler tarafından zarara uğratılıyordu. Eflaki, “Yine Sutan Veled buyurdu ki: bir gün iki fakih babamı ziyarete gelmişler ve hediye olarak da bir parça mercimek getirmişlerdi” demiştir. Öyle anlaşılıyor ki mercimek hediye götürülecek kadar önemli bir bakliyattı.
Murat Belge ise mercimek hakkında şunları yazar “... onun da kökü eski Ortadoğu medeniyetlerinde; Mezopotamya ve Mısır'da büyük çapta yetiştirildiği anlaşılıyor. Örneğin Caligula zamanında Roma'ya dikilen Mısır obeliski bir geminin içine yüklenen mercimek yığınına yatırılarak taşınmış. Mercimek çorbası, Roma ordusunun başlıca yiyeceğiydi. Baklagil cinslerinin adları, Roma'da aile adı olarak da kullanılmıştır: Cicero nohuttan (cicero), fabius bakladan (fabius yani Yunanca favanın Latincesi), Lentulus mercimekten (lentulus) gelir. Bezelyeden Pisolus da vardır.” Mercimek sözcüğü Farsçada gözbebeği'ni tanımlayan 'merdümek' sözcüğünün Türkçedeki söylenişi. Merdümek sözcüğünün 'küçük ve yuvarlak' olan gözbebeğini tanımlaması, niye gözbebeğine benzeyen bitkinin de adı olduğunu da açıklıyor.
Genel Özellikler |
---|
Henüz herhangi bir yorum yazılmadı.
Yorum Ekle